ONZE WERKWIJZE

Onze werkwijze

 

Onderzoek

Bij het eerste bezoek aan de podotherapeut probeert deze door middel van een vraaggesprek (anamnese) en onderzoek de aard en de oorzaak van de klacht te achterhalen. Het eerste bezoek duurt gemiddeld een uur en bestaat uit onderstaande onderdelen:

Anamnese

In het vraaggesprek worden u diverse vragen gesteld om inzicht te krijgen in uw klacht of beperking.
Er wordt ook aandacht besteed aan uw aktiviteiten, schoeisel, medische voorgeschiedenis en medicatiegebruik.
Bij medische voorgeschiedenis kunt u denken aan onderliggende ziektes, operaties en breuken aan voeten, benen en rug, maar ook gebruik steunkousen, steunzolen e.d.
Belangrijkste is dat we samen in beeld krijgen wat uw klacht is en wat u zou willen bereiken.

Inspectie

Er wordt gekeken naar de houding van voeten, benen en rug. 
Tevens worden middels een digitale drukmeetplaat afdrukken van de voeten gemaakt. Hierbij wordt gekeken naar de aanwezigheid van verhoogde druk onder de voeten en gewichtsverdeling.

Palpatie

Bij de palpatie wordt de pijnklacht opgezocht. De podotherapeut probeert middels voelen, drukken en/of duwen de locatie en de aard van de klacht vast te stellen.

Functieonderzoek

De bewegingsmogelijkheden van de voeten worden nagekeken en vergeleken. Veelal worden ook enkels, knieen, heupen en rug betrokken in dit onderdeel.
Bij bewegingen kunnen ook spieren op kracht getest worden.

Ganganalyse

De podotherapeut bekijkt de afwikkeling van de voeten, benen en bekken tijdens het lopen.
Soms wordt er voor gekozen om het lopen met en zonder schoeisel te vergelijken om een beter beeld te verkijgen.

Schoeninspectie

De schoenen worden nagekeken. Er wordt gelet op lengte, breedte, sluiting, stevigheid en slijtage. De slijtage van de zool kan vaak gekoppeld worden aan het looppatroon.
Naast de gewone schoenen wordt ook aandacht besteed aan de sportschoenen, werk/veiligheidsschoenen en huisschoenen.

Drukmeet analyse

De drukmeetanalyse is een aanvullend onderzoek waarbij de podotherapeut de druk onder de voeten analyseren. Hiermee kan onder andere bepaald worden hoe de afwikkeling in detail verloopt, hoe stabiel u staat en hoe de druk zich tijdens iedere fase van het lopen verplaatst. Ook kan de drukmeetanalyse ingezet worden om te bekijken wat het effect van een therapie is.

Een aantal voorbeelden waarbij het inzetten van een drukmeetanalyse waardevol is:

  • Tijdens het onderzoek blijkt een hardnekkige likdoorn te ontstaan op de plaats waar te veel druk aanwezig is. Deze persoon ontvangt een schoenadvies en een zooltherapie ter ontlasting van de pijnlijke plek. Met behulp van de drukmeetanalyse wordt inzichtelijk waar en hoeveel de druk is veranderd. 
  • Na een verzwikte enkel merken we een blokkade in de voet op. Dit heeft effect op het looppatroon. Om de blokkade op te lossen, wordt een manuele behandeling uitgevoerd. Door middel van de drukmeetanalyse kunnen wij laten zien hoe uw looppatroon is veranderd door het oplossen van de blokkade.
  • Na een operatie aan de heup kan er een gevoel van scheefstand of verminderde zekerheid zijn ontstaan. Drukmeetanalyse kan gewichtsverdeling en stabiliteit meten. Na het plaatsen van een correctie zoals bijv een hakverhoging kan gecontroleerd worden wat het effect is op houding en stabiliteit.
Scroll naar boven